Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý předseda Ligy severu byl opět odsouzen za zpronevěru

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím – Někdejší šéf italské separatistické strany Liga severu (LN) Umberto Bossi byl dnes janovským soudem opět odsouzen za zpronevěru. Odsedět si má dva a půl roku.

Bossi se podle verdiktu dopustil zpronevěry více než 56 milionů eur (přibližně 1,4 miliardy Kč) ze státní pokladny, informovala agentura ANSA. Jde přitom o druhý proces s politikem; na začátku července soud v Miláně poslal Bossiho za zpronevěru státních příspěvků za mříže na dva roky a tři měsíce.

Čtyři roky a deset měsíců si má odsedět také stranický pokladník Francesco Belsito, tomu na začátku července soud uložil dva a půl roku za mřížemi. Podle italského listu Corriere della Sera verdikty obou soudů se sečtou. Soudce dnes zároveň nařídil zabavit 48 milionů euro (asi 1,2 miliardy Kč) z rozpočtu LN.

Oba obžalovaní podle soudu v letech 2008 a 2010 falšovali dokumenty potřebné k získání státních náhrad za volební výdaje. Peníze pak použili k osobnímu užitku.

Milánský soud poslal v červenci na 18 měsíců za mříže i syna Bossiho, Renza. Muži podle verdiktu zpronevěřili státní příspěvky do stranické kasy ve svůj osobní prospěch.

Témata:  Itálie zpronevěra soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy