Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU a Afrika chtějí posílit spolupráci v boji proti převáděčům a při zvládání migrace

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Tunis - V Tunisu dnes jednali zástupci 15 severoafrických zemí a členských států Evropské unie. Shodli se na tom, že dále posílí spolupráci v boji proti převáděčům a při řešení příčin migrační krize ve Středomoří. Informovala o tom agentura AP.

Schůzka byla druhým setkáním takzvané kontaktní skupiny, která poprvé jednala v březnu v Římě. Další zasedání je plánováno ve Švýcarsku na konci tohoto roku.

Politici z Afriky a EU se zavázali zintenzivnit kroky proti pašování lidí například větší výměnou informací o kriminálních sítích převaděčů. Postihovat také chtějí příčiny vystěhovalectví v domovských i tranzitních zemích. Závěrečné prohlášení se mluví o společném záměru zlepšit povědomí uprchlíků o rizicích nelegální migrace a o možnostech dobrovolných repatriací.

Důležitým bodem diskuse byla podle eurokomisaře pro otázky vnitra a migrace Dimitrise Avramopulose i stabilizace situace v Libyi, odkud do Evropy vyplouvá většina afrických běženců.

Avramopulos se schůzky v tuniské metropoli zúčastnil spolu s ministry Francie, Německa, Itálie, Rakouska, Malty, Slovinska, Švýcarska a Estonska coby předsednické země EU, uvedla agentura ANSA.

Africkou stranu zastupovali představitelé Tuniska, Libye, Alžírska, Egypta, Čadu, Nigeru a Mali. Tuniský ministr vnitra prohlásil, že obchod s migranty nelze potlačit jen bezpečnostními opatřeními; problém má podle něj i velký aspekt sociální a ekonomický. Ministr zahraničí Mali vyzval evropské státy, aby pro mladé Afričany usnadnili vízové postupy.

Témata:  uprchlíci EU Afrika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy