Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrat nemocného McCaina na hlasování o Obamacare je symbolický, Trump jej ocenil

Senát USA
Senát USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Účast vlivného republikánského senátora Johna McCaina na dnešním hlasování o tom, zda v Senátu USA zahájit debatu ke zrušení Obamacare, je doslova symbolická. Vážně nemocný McCain se dle amerických médií vrací do Washingtonu a hlas, který odevzdá, bude klíčový.

Republikáni sice mají ve 100členném Senátu těsnou většinu 52 křesel, kvůli stranické nejednotě ale hrozí, že otevření debaty bude zamítnuto.

Proti diskuzi se z republikánů podle Reuters veřejně vyslovila pouze senátorka Susan Collinsová ze státu Maine, je ale možné, že se k jejímu postoji připojí i další nespokojení republikáni. 

Republikáni k prosazení debaty dnes potřebují přinejmenším 50 hlasů, protože při vyrovnaném stavu do věci zasáhne viceprezident Mike Pence, který je z titulu své funkce nevoleným předsedou Senátu a který nahrazení Obamacare republikánskou alternativou podporuje.

McCain, který zastupuje Arizonu, řekl, že v případě volby o otevření legislativních debat obecně takové kroky podporuje. K návrhu republikánských senátorů k odvolání a nahrazení Obamacare má ale výhrady, které chce v plénu řešit. Osobně přitom s reformou Baracka Obamy, který ho v roce 2008 porazil v prezidentských volbách, nesouhlasí. 

"Není pochyb o tom, že Kongres musí nahradit Obamacare, která postihla Arizoňany jedním z největších zdražení pojistek v rámci USA," řekl tento měsíc McCain. Dodal, že podporuje dostupnou a kvalitní zdravotní péči a kritizoval fakt, že senátní návrh republikánské verze reformy v Arizoně dostatečně nepokrývá financování péče pro sociálně slabé v rámci programu Medicaid.

"Je tak úžasné, že se John McCain vrací, aby mohl hlasovat. Statečný - americký hrdina! Díky Johne," napsal dnes na twitteru prezident Donald Trump, který zrušení Obamacare slíbil ve volební kampani. 

Témata:  John McCain USA obamacare Donald Trump Senát USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy