reklama

Žádný zmrzlý a nehybný konflikt, ale horká a tvrdá válka probíhá podle Kurta Volkera na východě Ukrajiny. Bývalý velvyslanec USA u NATO byl 7. července nově jmenován jakožto speciální mírový diplomat, který by měl vyřešit konflikt mezi ukrajinskými vojáky a pro-ruskými separatisty. Konflikt od svého počátku v roce 2014 vyměřil již 10 000 obětí.

Volker se tuto neděli na Ukrajinu vydal a ihned měl nesmlouvavě přisoudil vinu Rusku a upozornil na vážnost situace. „Je to akutní krize, kterou musíme začít řešit v co nejkratší době,“ řekl na místě. 

Vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou nabraly špatný směr v roce 2014 po ruské anexi Krymu a následném vypuknutí pro-ruských nepokojů na východě v regionu Donbas. Ukrajina obvinila Rusko, že do konfliktu posílá vlastní vojáky a vojenské vybavení, což ale Moskva kategoricky odmítá. 

Volker po svém příjezdu do centra krize potvrdil, že Američané věří ve vinu Ruska a že jde o překážku v rusko-amerických vztazích. „Viděli jsme co se stalo, víme jak konflikt začal a jak pokračuje. A proto se Spojené státy musí mnohem více zapojit,“ vysvětlil Volker.

Boje v donbasském regionu zažily obzvlášť krvavý týden, když zemřelo 12 lidí. Německo a Francie ihned vydaly prohlášení, že by okamžitě mělo dojít k zastavení palby, které bylo domluvené už v roce 2015 v Bělorusku. Lídři Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska mají na dnešek naplánovaný telefonický rozhovor, ve kterém budou o krizi diskutovat.

Kurt Volker je kariérním diplomatem a bývalým poradcem republikánského senátora Johna McCaina. Je známý svými proti-ruskými názory a je zastáncem dovozu smrtících zbraní na Ukrajinu, což je něco, čemu se Obamova administrativa velmi pečlivě vyhýbala.