Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V BUselu jednali zástupci EU a Turecka, zlepšení vztahů ale nenastalo

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel – V Bruselu se dnes sešli zástupci Evropské komise a někteří tureční ministři. Jednání ale přineslo jen málo pro snížení napětí mezi EU a Ankarou. Vztahy se dramaticky zhoršily kvůli vlně zatýkání obhájců lidských práv, novinářů a dalších lidí v Turecku. Vyplývá ze společné tiskové konference účastníků schůzky, uvedla média.

Podle agentury AP eurokomisař pro sousedskou politiku a rozšíření Johannes Hahn, který komisi zastupoval společně se šéfkou diplomacie EU Federikou Mogheriniovou, vyjádřil „velmi silné znepokojení" nad zatýkáním v Turecku. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu, který do Bruselu přijel s ministrem pro EU Ömerem Çelikem, naopak hájil tvrdá opatření přijatá vládou po loňském nezdařeném pokusu o vojenský převrat jako součást boje proti terorismu.

Napětí ve vztazích mezi EU a tureckou vládou se znovu zvýšilo v souvislosti s nedávným zatčením německého obhájce lidských práv Petera Steudtnera a zpravodaje německého listu Die Welt Denize Yücela. Oba muži jsou viněni z podpory terorismu. Ani při dnešním jednání se podle agentury DPA zjevně nepodařilo přimět Ankaru k nějakému ústupku.

Çavusoglu mluvil o tom, že je třeba dělat rozdíl mezi terorismem na jedné straně a politickým aktivismem a žurnalistikou na straně druhé. Podle něj nesmějí být skuteční novináři zaměňováni za „pseudonovináře" podporující terorismus. Šéf turecké diplomacie rovněž řekl, že Turecko pracuje s Německem na řešení problémů a doufá ve zlepšení vztahů v nadcházejících dnech. Agentura to označila za vzácný náznak optimismu v napjatých vztazích dvou členských států NATO.

Turečtí ministři dnes v Bruselu opět žádali pokrok ve vízové liberalizaci a v přístupových jednáních Turecka s EU a také modernizaci celní unie. Mogheriniová a Hahn jim ale dali jasně najevo, že jakýkoli vstřícný krok unie ve spolupráci závisí v návratu Turecka k demokratickým metodám právního státu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes před jednáním v Bruselu pokračoval ve své protizápadní rétorice. Prohlásil mimo jiné, že éra submisivního ustupování Turecka před každým požadavkem Západu je pryč, uvedla agentura AP.

Témata:  Turecko EU

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy