Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová před volbami jasně válcuje konkurenci, ukázal další průzkum

Merkelová, Angela
Merkelová, Angela
Foto: www.wikipedia.org

Berlín - Konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové patrně směřuje k dalšímu jasnému vítězství. Ukázal to nový průzkum pro magazín Stern a televizi RTL. Parlamentní volby se uskuteční v září.

CDU/CSU, která usiluje už o čtvrté vítězství v parlamentních volbách v řadě, by dalo hlas 40 procent Němců, zatímco SPD jen 22.

Konzervativní unie by tak zářijové hlasování mohla vyhrát ještě větším rozdílem než před čtyřmi lety, kdy dostala 41,5 procenta hlasů, zatímco sociální demokraté 25,7 procenta.

Že si setrvání Merkelové ve funkci voliči přejí, dokazuje také srovnání jejích preferencí s vyzyvatelem s řad sociální demokracie Martinem Schulzem. Pokud by Němci volili kancléře přímo, dalo by Merkelové hlas 52 procent z nich, zatímco Schulzovi jen 23 procent. Ještě v únoru přitom Schulz v tomto srovnání dokázal Merkelové konkurovat.

Vedle stran současné vládní koalice by se do Spolkového sněmu měli dostat také Levice s devíti procenty, svobodní demokraté (FDP) a Zelení s osmi a Alternativa pro Německo (AfD) se sedmi procenty.

Témata:  volby v Německu Konzervativní unie CDU/CSU Angela Merkelová Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy