Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonská metropole se připravuje na olympiádu: Zemětřesení může vyvolat paniku

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Tři roky před olympijskými hrami, které v Tokiu začnou 24. července 2020, se pořadatelé usilovně snaží rozptýlit obavy sportovců a návštěvníků očekávaných při této významné sportovní události.

Podle nedávných simulací může zemětřesení pod metropolí nastat v nadcházejících 30 letech s pravděpodobností 70 procent. Kdyby se tak opravdu stalo, může otřes o síle 7,3 stupně usmrtit až 23.000 lidí, z toho 70 procent při požárech, a vést ke zhroucení 610.000 staveb.

Podle studie švýcarské zajišťovny Swiss Re z roku 2013 patří Tokio a sousední město Jokohama k těm obydleným zónám, které jsou nejvíce ohroženy zemětřesením a cunami. Tokio je zároveň jediným městem světa, které leží na třech tektonických deskách a podobné katastrofy už zažilo. Především v roce 1923, kdy oblast Kantó zasáhlo silné zemětřesení, které zničilo město Jokohama a jižní části Tokia. Zahynulo při něm tehdy více než 100.000 lidí.

"Japonsko je sice zranitelné vůči zemětřesení, ale stavební normy tady jsou jedny z nejpřísnějších na světě," ujišťuje Satoru Sunada z tokijské radnice, který má na starosti olympijské stavby.

"Kdyby velmi silné zemětřesení udeřilo v oblasti Tokia do olympijských her v roce 2020, nebylo by pak otázkou, zda hry pořádat, nebo ne, ale zda se z toho japonská ekonomika vzpamatuje," dodal Naoši Hirata z Ústavu pro předvídání zemětřesení při Tokijské univerzitě.

Zemětřesení může doprovázet cunami

I v tomto případě pořadatelé olympijských her uklidňují: olympijské instalace v Tokijském zálivu jsou na náspech a chrání je hráze, které odolají přílivu o výšce téměř dvou metrů.

Příroda se ale někdy může projevit mnohem ničivěji. "Škody by mohly značně přesáhnout naše předpoklady," soudí vědec Kožiro Suzuki, který se specializuje na studium zemětřesných vln cunami. "Když je vlna cunami vyšší než deset metrů, neodolají ani železobetonové zdi. Nemůžeme spoléhat pouze na hráze. Důležité je rovněž zajistit evakuaci," říká.

Tokijská radnice připravuje příručku v několika jazycích, v níž návštěvníkům olympijských her vysvětluje, jak v případě katastrofy postupovat. Japonci jsou na takové situace připravováni od kolébky, ale návštěvníci her, sportovci a všichni, kteří do Tokia zavítají poprvé, nebudou vědět, kam a jak se uchýlit, kdyby se něco takového přihodilo, říká expert na přírodní katastrofy z Tokijské univerzity Manabu Takahaši. Paniku může vyvolat i slabší otřes, který je v Tokiu běžný.

Témata:  Japonsko zemětřesení olympiáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy