Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédská vláda může kvůli skandálu s Čechy padnout

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Kvůli bezpečnostním pochybením, kdy čeští pracovníci technologické společnosti IBM získali přístup ke dvěma tajným policejním databázím, hrozí pád vlády ve Švédsku.

Vůdci čtyř opozičních stran sdružených v koalici zvané Aliance dnes sdělili, že vyvolají hlasování o nedůvěře ministrům obrany Peteru Hultqvistovi, ministru vnitra Andersi Ygemanovi a ministryni infrastruktury Anně Johanssonové. "Několik ministrů zanedbalo své povinnosti. Za to musejí nést následky," řekla šéfka Strany středu Annie Lööfová.

Podle agentury Reuters by opozice mohla s hlasováním o nedůvěře uspět; sociální demokraté a Strana zelených, kteří tvoří menšinovou vládu, mají v 349členném parlamentu jen 138 poslanců. Aliance má celkem 140 zákonodárců a dalších 47 poslanců mají nacionalističtí Švédští demokraté, kteří již uvedli, že iniciativu Aliance podpoří.

Skandál je z roku 2015, na veřejnost se ale dostal až teď. V úterý ministři vypovídali před parlamentními výbory, kde především vysvětlovali, kdy se o bezpečnostním pochybení švédské dopravní správy Transportstyrelsen dozvěděli a proč informace nebyly zveřejněny dřív.

Minulý týden média zveřejnila informace, podle kterých si švédská dopravní správa Transportstyrelsen v roce 2015 objednala u IBM údržbu počítačových sítí. Při předávce systémů ale švédský úřad nedodržel bezpečnostní postupy, takže trojice českých techniků IBM měla i bez příslušné bezpečnostní prověrky možnost přístupu ke všem uloženým datům dopravní správy včetně tajných databází.

Jedna z databází shromažďovala kriminální záznamy, druhou tvořil seznam podezřelých, kteří v mnoha případech ještě nevěděli, že jsou předmětem vyšetřování. Známky toho, že by se tajné informace dostaly mimo okruh těch, kteří k nim měli přístup, zatím zjištěny nebyly.

Ministr obrany Hultqvist v úterý v parlamentu řekl, že v březnu 2016 dostal informaci, že švédská tajná policie Säpo vyšetřuje počínání dopravní správy Transportstyrelsen. O podezření vůči dopravní správě věděl údajně již počátkem roku 2016 i ministr vnitra Ygeman. Ministryně infrastruktury Johanssonová a premiér Stefan Löfven ale byli o kauze informováni až letos v lednu.

"Peter Hultqvist je zodpovědný za obranu, a přestože stejně jako Anders Ygeman měl informaci o bezpečnostním pochybení a jeho velké závažnosti již v roce 2016, nesdělil to Riksdagu (parlamentu), odpovědným ministrům ani premiérovi," řekla dnes konferenci opozice vůdkyně křesťanských demokratů Ebba Buschová Thorová.

"Anna Johanssonová je zodpovědná za dopravní správu, ale přesto neměla kontrolu nad aktivitami, které dopravní správa prováděla. Ta při nich porušila zákon a vystavila Švédsko a Švédy bezpečnostním rizikům" dodala její kolegyně z Aliance Lööfová.

Témata:  Švédsko IBM Češi

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy