Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zakročí proti transgenderovým osobám, vyloučí je ze služby v armádě

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že Bílý dům nedovolí, aby v armádě USA působily v jakékoli roli transgenderové osoby. Dle studií jich v aktivní službě působí 2500 až 7000, v armádních zálohách pak dalších 1500 až 4000.

"Po konzultaci s mými generály a vojenskými experty vezměte, prosím, na vědomí, že vláda Spojených států nepřijme do služby v armádě transgenderové osoby a ani jim nedovolí v jakékoli roli v armádě USA sloužit," napsal prezident.

Americká armáda se podle něj "musí soustředit na rozhodné a drtivé vítězství a nemůže být zatížena ohromnými zdravotními náklady a rozvratem, který by změna pohlaví v armádě vyvolala," uvedl Trump ve twitteru.

Transgenderové osoby mohly sloužit v ozbrojených silách USA od loňského roku, kdy tehdejší ministr obrany Ashton Carter zrušil do té doby platný zákaz.

Armádní velení sice v červnu oznámilo, že přijímání transgenderových osob pozastavuje, tito lidé ale dál v ozbrojených silách sloužili. Podmínkou bylo, že se zvoleným pohlavím žijí alespoň půldruhého roku.

Americká Sněmovna reprezentantů ovládaná republikány předminulý týden jen těsně odmítla návrh, aby ministerstvo obrany přestalo financovat vojákům operaci změny pohlaví a hormonální terapii. Praxi zavedla vláda předchozího prezidenta Baracka Obamy.

Témata:  U.S. ARMY Donald Trump USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy