Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté údajně stříkají pepřový sprej do spacáků uprchlíků v Calais a ničí jejich jídlo

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

New York - Nezisková organizace Human Rights Watch (HRW) dnes vydala zprávu, ve které varuje, že francouzská policie neváhá sáhnout při setkání s migranty ve městě Calais bez varování po pepřovém spreji. 

Někteří migranti takové útoky zakoušejí denně, dokonce i ve spánku. Informoval o tom list Libération s odvoláním na dnes vydanou zprávu. HRW na základě rozhovorů s 60 uprchlíky uvedla, že policie rutinně používá pepřový sprej proti dětem i dospělým, a to i když spí. Sprej pravidelně končí i na jejich spacích pytlích a oblečení, jež jim policie také konfiskuje.

Policisté jim prý také občas ničí zásoby jídla a vody. Svým jednáním chtějí policisté dosáhnout toho, aby migranti z města odešli. Pracovníci HRW ve zprávě také uvádějí, že se setkali s dětmi, které měly ovázané oči.

„Přišla policie. Nastříkali nám sprej do obličeje, do vlasů, na oblečení, na spacáky a do jídla. Mnoho lidí v tu chvíli spalo. Policie všechno pokryla vrstvou peřového spreje," popsal HRW situaci pod calaiským mostem za rozbřesku 30. června 17letý Etiopan.

„Začnete slzet. Obličej se rozpálí. Hrdlo se stáhne. Člověk nemůže dýchat," popisuje účinky spreje 15letý chlapec. "Jste dezorientovaný. Jako kdyby člověk nic nevěděl, nejde přemýšlet. Nic nevidíte, na nic si nevzpomínáte. A říkáte si, že snad bylo lepší, kdyby vás zabili," dodává.

Policejní prefektura to v komuniké označila za „lživé a pomlouvačné obvinění". Prefekt Fabien Sudry se proti zprávě HRW ohradil, obvinění jsou podle něj nepodložená. V prohlášení uvedl, že zákroky policie jsou přiměřené.

Humanitární organizace a správní úředníci odhadují, že v oblasti přístavu Calais se nyní nachází kolem 600 migrantů. Město jim slouží jako základna, odkud se snaží nelegálním způsobem dostat do Británie.

Témata:  uprchlíci Francie policie Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy