reklama

Berlín a Stockholm chtějí, aby bylo jejich občanům sděleno, z čeho přesně jsou obviněni. Německý obhájce lidských práv Peter Steudtner a Ali Gharavi ze Švédska byli zadrženi 5. července. Patří mezi šest aktivistů, kteří byli minulý týden posláni do vězení kvůli obvinění z napomáhání blíže nespecifikované ozbrojené teroristické skupině.

Mluvčí německé diplomacie Martin Schäfer řekl, že Berlín a Stockholm si dnes společně stěžovaly turecké vládě. Nechápou prý, proč jsou muži v tureckých vězeních. Očekávají prý, že „jim nyní bude alespoň doložitelnými slovy řečeno, z čeho jsou obviněni", dodal.

Vztahy Ankary a Berlína nadále komplikuje také případ německo-tureckého novináře Denize Yücela, který je už 100 dní v turecké vazbě. Neexistují přitom náznaky, že by muž, který podle Berlína jen dělal svou práci, mohl být v brzké době propuštěn. O opaku svědčí i to, že o něm už turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opakovaně mluví jako o vinném.

Ani úterní jednání představitelů Evropské komise s tureckými ministry v Bruselu zjevně nepřimělo Ankaru k nějakému ústupku.