Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polská policie špehuje demonstranty a opozici, varuje opoziční deník

Polská policie, ilustrační foto
Polská policie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Varšava – Polský opoziční list Gazeta Wyborcza vznesl závažné obvinění. Podle deníku tamní policie, podřízená konzervativní vládě, špehuje opoziční politiky a občanské aktivisty organizující demonstrace proti kontroverzní soudní reformě.

Deník na titulní straně vydal zprávu, ve které tvrdí, že obdržel elektronickou poštou od neznámého odesilatele důkazy, že podřízení ministra vnitra Mariusze Blaszczaka se dopouštějí nelegálního špehování oponentů vlády, jako je Ryszard Petru, Wojciech Kinasiewicz a Tadeusz Jakrzewski.

E-mail obsahoval nahrávky rozhovorů policistů, kteří sledovali oponenty vlády během protestů v době, kdy poslanci schvalovali návrh zákona o nejvyšším soudu. Podle právníků se strážci zákona mohli dopustit překročení svých pravomocí, když „sledování opozice odporuje demokratické kultuře i cílům zákona o policii".

Aktivisté přitom tvrdí, že vědí o tom, že je „tajní" sledují již několik měsíců. „Teď už si žádný občan nemůže být jistý, zda ho nelegálně nesleduje špicl," zdůraznil list , podle kterého stát v podání vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) přistupuje k občanům a opozičnímu poslanci, využívajících ústavního práva na protest, jako k „veřejným nepřátelům".

„Posílá na ně špehy, kteří pak sepíší hlášení. Například, s kým se Petru stýkal, jak se choval a co říkal. Hlášení si přečte ministr Blaszczak a - pokud v něm najde něco zajímavého - bude to moci zašeptat do ucha předsedy (PiS Jaroslawa Kaczyńského), a vládní média ve vhodné chvíli 'odhalí skandál'," napsal deník.

List také píše, že soudy, podřízené ministrovi spravedlnosti, budou moci zanedlouho takové špiclování povolovat. Demokratické Polsko se tak mění ve stát policejní, všemocný a beztrestný vůči bezbrannému občanovi. Připomněl také, že si počíná stejně jako v březnu 1993 tehdy opoziční poslanec Jaroslaw Kaczyński, když zveřejnil důvěrné nařízení tajné služby, které podle něj mělo sloužit k infiltraci politických stran.

Témata:  Polsko Právo a spravedlnost média policie Polsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy