Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin se chvástá: Naši hackeři jsou tak dobří, že by je nikdo neodhalil

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

New York – Ruský prezident Vladimir Putin údajně řekl americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, že ruští hackeři jsou příliš dobří a není možné je odhalit. Kdyby tedy pronikli do počítačů demokratů, nikdo by to nezjistil. A totéž teď z Bílého domu tvrdí i sám americký prezident.

Podle deníku New York Times řekl Putin americkému prezidentovi během setkání na summitu G20, že „kybernetičtí operátoři Moskvy jsou při tajných operacích v počítačových sítích tak dobří, že pokud by vnikli do systémů Demokratického národního výboru, nebyli by chyceni“.

Podle deníku prý není úplně jasné, kdy k rozhovoru na toto téma došlo, Oba prezidenti absolvovali asi dvouhodinovou oficiální schůzku, které se zúčastnili také dva překladatelé a šéfové obou diplomacií Sergej Lavrov a Rex Tillerson.

Později se ale objevila informace, že Trump a Putin se spolu asi na hodinu setkali během oficiální večeře po setkání lídrů G20. Lavrov pak také dodal, že s ohledem na povahu summitu se oba státníci mohli ještě několikrát setkat neformálně.

Od té doby Trump toto tvrzení přednesl i svému týmu, uvedl šéf komunikace Bílého domu Anthony Scaramucci. Stejnou rétoriku Scaramucci použil například při rozhovoru s BBC, kdy uvedl, že mu „někdo řekl“, že ruští hackeři jsou příliš dobří na to, aby se nechali odhalit. Tvrdil, že pokud by se zmocnili e-mailů demokratů, jak se říká, nikdo by to nikdy nezjistil.

Když se jej novinář řekl, kdo mu tuto informaci poskytl, přiznal Scaramucci, že to byl sám Trump. „Volal mi z Air Force One a v podstatě mi řekl: Víte, možná to udělali a možná ne,“ dodal.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin hackeři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy