Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Východ popelnicí Evropy? Juncker slíbil nápravu

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Problém dvojí kvality potravin nepovažuje Evropská komise za nevýznamný. V Bruselu to dnes řekl její předseda Jean-Claude Juncker. Ten vystoupil na společné tiskové konferenci se slovenským premiérem Robertem Ficem, který jednal jménem skupiny V4.

Juncker ujistil, že komise bude této otázce „věnovat plnou pozornost". Novou legislativu, která by měla dvojí kvalitě potravin zabránit, v tuto chvíli nepředpokládá. Do budoucna ji však nevylučuje.

Na odlišnou kvalitu potravin si stěžují především země visegrádské čtyřky (V4), tedy Slovensko, Česko, Polsko a Maďarsko. Poukazují na praxi, kdy jsou na jednotlivé trhy v rámci unie dodávány produkty pod stejným názvem, ale s odlišným obsahem. Zesilují proto tlak na Evropskou komisi, aby tomu zabránila zavedením kontrolních mechanismů.

Podle Fica je nejpodstatnější, že komise existenci problému uznala a hodlá jednat. Dodal, že mu nezáleží na tom, jakým způsobem ho bude řešit, tedy pravděpodobně bez zavádění nových pravidel. „Je mi jedno, jestli je kočka černá nebo bílá, hlavně že chytá myši," odpověděl na otázku novinářů, zda není zklamaný z toho, že mu předseda EK nepřislíbil novou legislativu.

Předseda slovenské vlády také věří, že v „nějakém rozumném čase" se tyto praktiky vytratí, i když patrně zcela nevymizí. Odmítl také označování problému za „směšné".

Místopředseda komise Maroš Šefčovič k tomu na dnešní tiskové konferenci dodal, že požádá země V4 o více informací, aby komise mohla začít pracovat na konkrétních krocích. Zmínil také potřebu vypracování přesné metodologie porovnávání výrobků.

Juncker dnes také poznamenal, že je to poprvé, co premiér některé ze zemí V4 žádá komisi, aby měla více kompetencí. Novináře také pobavil, když mu během tiskové konference zazvonil telefon. "Promiňte, to je moje žena... Ne, to byla paní Merkelová (německá kancléřka)," dodal po kontrole mobilu.

Témata:  Jean-Claude Juncker Visegradská čtyřka Robert Fico

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy