Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chceme jednat se zeměmi V4 o budoucnosti Evropy, tvrdí šéf EK Juncker

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker po setkání se slovenským premiérem Robertem Ficem v Bruselu uvedl, že Evropská komise má zájem o jednání se zeměmi takzvané visegrádské čtyřky (V4).

Tématem podzimní schůzky má být podle Junckera budoucnost Evropy. Fico uvedl, že tento malý formát vítá.

Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko, vedou s komisí spor kvůli naplňování dohodnutých kvót na přerozdělování uprchlíků. Slovensko a Maďarsko unijní rozhodnutí o kvótách napadly u unijního soudu, generální advokát Yves Bot však ve středu soudcům doporučil žalobu zamítnout.

Fico nechtěl prozradit, zda se Slovensko podřídí v případě, že soud žalobu nakonec opravdu zamítne. „Mohu jen zopakovat stanovisko Slovenska, (s kvótami) máme zásadní problém," uvedl.

Zmínil také, že země V4 poslaly nedávno Itálii dopis. V něm zemi, ve které se nyní nachází asi 200.000 migrantů, přislíbily podporu a také vyzvaly ke zřizování registračních center pro uprchlíky, takzvaných hot spotů, mimo EU.

Zároveň ale zopakovaly, že nechtějí přijímat uprchlíky na základě povinných kvót. Italský premiér Paolo Gentiloni vzápětí skupině V4 vzkázal, že jeho země se nenechá poučovat, a vyzval všechny státy EU k plnění svých povinností.

Dá se očekávat, že tématem plánované schůzky bude i kontroverzní justiční reforma v Polsku.

Témata:  Jean-Claude Juncker Visegradská čtyřka Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.