reklama

Před šesti měsíci Yassin zahájil na Twitteru kampaň  „Fakt dne". Do dnešního dne pokračuje v poskytování každodenních informací pod hashtagem # AUB4Refugees. „Byla potřeba informovat rozhodující činitele a širší veřejnost s fakty o uprchlické krizi, které by ukázaly realitu vyváženým a vědeckým způsobem," řekl Yassin.

Jedním z těchto faktů jsou např. demografické údaje agentury pro uprchlíky OSN, které ukazují, že více než 80 procent syrských uprchlíků v Libanonu jsou ženy a děti. To znamená, že, syrští mužští uprchlíci v počtu asi 200 000 lidí představují menší zatížení pro trh práce než se obvykle předpokládá.

Libanonci se obávají, že příliš uprchlíků oslabil místní ekonomiku. Podle Yassina ve skutečnosti to způsobila syrská občanská válka. „Cestovní ruch, bankovnictví a nemovitosti, jedny z hlavních hnacích sil libanonské ekonomiky, byly těžce zasaženy syrskou krizí, nikoliv uprchlickou populací," uvedl Wissam Harake, ekonom z kanceláře Světové banky v Bejrútu, citující nedávnou zprávu o účincích syrské války na libanonské hospodářství v letech 2011 až 2013.

Na rozdíl od rozšířeného názoru, že uprchlíci jsou čistě finanční zátěží, Yassin naopak tvrdí, že spotřeba a investice v uprchlickém společenství pomohly zmírnit některé z nákladů spojených s jejich přílivem. Syrští uprchlíci zaplatí více než 1 milion dolarů na denním nájemném a každý měsíc zaplatí více než 22 milionů dolarů za potraviny podle Světového potravinového programu.

Syrští uprchlíci: přínos nebo hrozba pro pracovní trh?

 Podle Yassima jsou tvrzení, že uprchlíci přebírají práci libanonských pracovníků a zvyšují míru nezaměstnanosti, „přehnaná.“ Uznává nicméně, že v oblasti nekvalifikovaných a částečně kvalifikovaných pracovních míst hrozí velká konkurence vzhledem k přílivu velkého množství nové pracovní síly. Přibližně tři čtvrtiny syrských uprchlíků před syrskou krizí pracovaly ve stejných sektorech, jaké dominují v Libanonu: stavebnictví, zemědělství a úklidové služby.

George Ghali, programový manažer z libanonské lidskoprávní organizace ALEF, poukazuje na využívání nejisté situace syrských uprchlíků libanonskými podnikateli, kteří je používají na levnou, často nelegální a úřadům nepřiznanou práci. „Majitelé podniků, kteří zaměstnávají Syřany, jsou schopni obojího udržení kontroly nad náklady a dosahování dobrých zisků s méně nákladnou prací, protože uprchlíci akceptují nižší příjmy za delší pracovní dobu," uvádí Ghali.

Dodává, že Syřané posílili libanonskou ekonomiku tím, že pracují v místních podnicích, poskytují příjem pro majitele nemovitostí a též stimulují samotný trh s nemovitostmi v okrajových oblastech země. Za další stimul ekonomiky lze podle něj též považovat nárůst pracovních míst vytvořených mezinárodními nevládními organizace, které zaměstnávají Libanonce i v regionech mimo hlavní město.

Podle kritiků příchod syrských uprchlíků představuje obrovskou zátěž na zátěž na základní městskou infrastrukturu a veřejné služby v Libanonu. Podle Yassina však nejméně 87 procent syrských uprchlíků v Libanonu je soustředěno v okrajových, historicky chudých a zanedbaných oblastech.

Yassin též odhalil, že údajných 300 000 v Libanonu narozených dětí syrským uprchlíkům je ve skutečnosti číslo celkového počtu dětí narozených syrským rodičům od počátku konfliktu. Syrským rodičům v Libanonu se za posledních pět let narodilo 117 000 dětí.

Americká pomoc

Samotný americký prezident Donald Trump, známý svou kritikou migrantů, pochválil Libanon jako příklad pro ostatní v přijímání většího podílu vysídlených Syřanů. „Chci Vás a Vaše lidi pochválit za to, že stojíte za humanitou ve velmi neklidné části světa," řekl libanonskému premiérovi Saad Haririmu. Trumpova administrativa zvýšila finanční podporu Libanonu o více než 140 milionů dolarů. USA poskytly Libanonu více než 1,5 miliardy dolarů od začátku syrské krize v roce 2011.

Syrští uprchlíci tvoří více než dvě třetiny celkového počtu uprchlíků v Libanonu, spolu s 18 000 uprchlíky z Iráku a 452 000 dlouhodobě pobývajících uprchlíků z Palestiny. Libanon začal zpřísňovat omezení pro uprchlíky ze Sýrie v roce 2015, neboť se bál zvládnutí přílivu. Hariri uvedl, že se bojí občanských nepokojů. Americká pomoc má zajistit, aby nenastali a aby se uprchlíci nepřidali k libanonské Hizballáhu.