reklama

Ukrajinská státní migrační služba ve středu oznámila, že prezident Petro Porošenko zbavil gruzínského exprezidenta z let 2003 až 2013 Saakašviliho ukrajinského občanství. O občanství rodné Gruzie Saakašvili přišel v prosinci 2015 a v nepřítomnosti zde byl obviněn ze zneužití úřadu. Sám Saakašvili prohlásil, že bude za své ukrajinské občanství bojovat.

Saakašvili působil jako gubernátor ukrajinské Oděské oblasti, po složení funkce založil vlastní politickou stranu nazvanou Hnutí nových sil. S Porošenkem, svým známým ze studií, se Saakašvili rozešel loni, kdy prezidenta tvrdě kritizoval za neplnění volebních slibů a za podporu korupčníků.

Rozhodnutí ukrajinského prezidenta Porošenka je podle agentury AP vnímáno jako politická odplata vůči Saakašvilimu, který na Ukrajině získával stále větší popularitu. Formálním důvodem pro odebrání ukrajinského občanství byla podle agentury TSN skutečnost, že exprezident Saakašvili prý svou žádost o ukrajinské občanství podložil nepravdivými informacemi.

„Jakmile si ti, kdo jsou u moci, uvědomili, že se opozice sjednocuje, aby na podzim vyšla do ulic a ukončila jejich oligarchický pakt, převážil u nich strach nad rozumem," prohlásil Saakašvili. „Teď se mě snaží přinutit, abych se stal uprchlíkem. To se ale nestane... Budu za své právo vrátit se na Ukrajinu bojovat," dodal. Prezidenta Ukrajiny zároveň obvinil, že se spolčil s gruzínskými úřady, které žádají jeho vydání.