Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saakašvili má utrum: Tři roky na Ukrajinu nesmí, rozhodla pohraniční stráž

Michail Saakašvili,
Michail Saakašvili,
Foto: abc.net.au

Kyjev - Ukrajinská pohraniční služba zakázala Michailu Saakašvilimu vstup do země do roku 2021. Jeho advokát Ruslan Černoluckyj agentuře Interfax řekl, že se proti rozhodnutí odvolá. Gruzínský exprezident byl před deseti dny vyhoštěn do Polska.

Saakašvili přijel na Ukrajinu před třemi lety na přímé pozvání prezidenta Petra Porošenka, který ho jmenoval oděským gubernátorem. Oba politici se ale rozešli, když Saakašvili začal otevřeně kritizovat poměry v ukrajinském vedení.

Loni v létě prezident svého bývalého spojence připravil o ukrajinské občanství, když byl Saakašvili v zámoří. V září ho přes polsko-ukrajinskou hranici přes odpor pohraničníků přepravil dav jeho stoupenců. Krátce nato Saakašviliho soud ve Lvově uznal vinným z ilegálního překročení hranice. Na základě tohoto rozhodnutí byl pak deportován do Polska.

Zákaz vstupu na ukrajinské území vydal velitel pohraničního oddílu v místě, kde loni Saakašvili překročil hranice z Polska.

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy