Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saakašvili chce bojovat proti Porošenkovi. Žádá o pomoc EU

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: Wikimedia Commons

Berlín - Michail Saakašvili dnes v německém tisku vyzval Evropskou unii a spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou, aby mu pomohly v boji proti ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi. Gruzínského exprezidenta v pondělí v Kyjevě zadrželi ukrajinští pohraničníci a násilím ho deportovali do Polska.

"Pokud Evropská unie a především kancléřka Angela Merkelová nic nepodniknou, Ukrajina se rozpadne," uvedl Saakašvili v rozhovoru pro list Bild. "Porošenko ničí Ukrajinu a mě chce uklidit, protože bojuji s úplatkáři," tvrdí bývalý Porošenkův stoupenec, který se s ukrajinským prezidentem rozešel a tvrdě ho kritizuje za údajné tolerování korupce.

Saakašviliho v pondělí násilím ho deportovali do Polska, odkud se loni v září na Ukrajinu dostal. Jeho stoupenci ho tehdy před odpor pohraniční stráže převedli přes polsko-ukrajinskou hranici. Kyjevský soud pak rozhodl, že politik je na Ukrajině nelegálně.

Saakašvili se hodlá na Ukrajinu vrátit. "Naplánovány jsou velké demonstrace, na Ukrajinu se vrátím zákonnou cestou," řekl pro Bild.

Bývalý prezident je v Tbilisi stíhán za údajné zneužití pravomocí, v jedné kauze byl odsouzen na tři roky. Žádost o jeho vydání už Gruzie odeslala na Ukrajinu, která se ale rozhodla Saakašviliho odeslat do Polska.

Témata:  Michail Saakašvili Německo Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy