Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojáci se v dobytém Mosulu dopouští válečných zločinů, varují aktivisté

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Irbíl (Irák) - Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) uvádí, že divize irácké armády, které Spojené státy poskytly vojenský výcvik, se zřejmě při znovudobývání Mosulu od Islámského státu (IS) dopustila válečných zločinů. Informuje o tom agentura Reuters.

Vojáci 16. divize údajně vykonali desítky mimosoudních poprav. HRW požádala Spojené státy, aby přestaly podporovat tuto divizi irácké armády, která na základě tvrzení dvou mezinárodních pozorovatelů, čelí obvinění z válečných zločinů.

Irácká armáda na začátku června oznámila, že Mosul po tvrdých devítiměsíčních bojích s podporou mezinárodní letecké koalice vedené USA osvobodila. IS tak ztratila svou baštu v Iráku. Boje ale pokračovaly ještě několik dní po oznámení o osvobození města. Krátce poté se na internetu objevilo video, na kterém iráčtí vojáci bijí neozbrojené zajatce a jednoho shazují ze skály.

Zahraniční pozorovatelé, které Reuters cituje, uvedli, že příslušníci 16. divize irácké armády do uličky v Mosulu vyvedli čtyři nahé muže, které pak zastřelili. Považovali je za členy IS. Mrtvá nahá těla mužů prý ležela i na několika dalších místech, v jednom případě měla oběť svázané ruce a nohy.

„Vzhledem k rozsáhlému zneužívání pravomocí ze strany irácké armády a neodpovědnosti irácké vlády, by se Spojené státy měly vážně zamyslet nad svou spoluprácí s iráckými vojáky," řekla ředitelka HRW pro Blízký východ Sarah Leah Whitsonová.

„Spojené státy by měly zjistit, proč se divize, která má naši podporu a výcvik, dopustila takto hrůzných válečných zločinů," řekla Whitsonová s tím, že peníze amerických daňových poplatníků by měly zabránit zneužívání, nikoliv ho umožnit.

Témata:  Irák Islámský stát armáda Iráku

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy