Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurokomisař Avramopulos posílá vzkaz Česku: Prokažte skutky, že věříte v principy Evropy

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Atény – Česká republika, Polsko a Maďarsko, které  odmítají přijímat uprchlíky na základě stanovených kvót, by měly spolupracovat s Evropskou unií. Dnes k tomu země vyzval eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos.

Státy prý svými skutky mají ukázat, že věří v principy Evropské unie. „Adresuji odtud z Atén poslední výzvu těmto státům: Musí svými skutky prokázat, že věří v principy Evropy," řekl Avramopulos podle agentury DPA.

Česká republika, Polsko a Maďarsko mají ještě jeden měsíc na to, aby ukázaly, že věří v zásady EU, uvedl Avramopulos s odkazem na úterní výzvu Evropské komise. „Naše dveře jsou otevřené, pokud tyto země změní způsob myšlení," dodal.

Evropská komise tento týden zahájila druhou fázi řízení proti zmíněné trojicí zemí. Pokud do měsíce neukážou vůli plnit své povinnosti v souvislosti s programem přijímání žadatelů o azyl podle kvót z Řecka a Itálie, mohl by spor skončit u soudu EU. Pokud by Soudní dvůr EU dal za pravdu komisi, hrozily by zemím vysoké pokuty.

Evropská komise dnes zároveň uvolnila dalších 209 milionů eur (téměř 5,5 miliardy korun) pomoci Řecku, které má peníze použít na poskytování ubytování uprchlíkům v nájemních domech a hrazení základních potřeb. I s nejnovější pomocí dostalo Řecko na uprchlíky dohromady 401 milionů eur. „Evropa znamená solidaritu a o tom je dnešní rozhodnutí," poznamenal k tomu Avramopulos.

Témata:  uprchlíci EU Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy