Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mečiar střílí na všechny strany: Kiska je chudák, Fica je třeba vyměnit a vládní strana Smer škodí

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar u příležitosti svých 75. narozenin poskytl rozhovor deníku Nový Čas. V něm například ostře kritizoval současného slovenského prezidenta Andreje Kisku.

Kiska je chudák a strana Smer škodí Slovensku, myslí si Mečiar. Kromě současné politiky mluvil třeba o vyšetřování, které je proti němu vedeno, či o chystané knize.

Podle Mečiara současný premiér Robert Fico vytvořil svérázný režim, který nemá mnoho společného s demokracií, zato má hodně společného s osobní mocí. Expolitik se domnívá, že Fico je ve funkci příliš dlouho a je třeba ho vyměnit. A Ficova strana Smer Slovensku z dlouhodobého hlediska škodí.

Prezidenta Kisku pak vidí jako „chudáka, který do něčeho šlápl a doteď neví, do čeho". Šéf sněmovny Andrej Danko, který je předsedou koaliční Slovenské národní strany, se podle Mečiara projevuje jako „narcis, a ne jako politik".

Slovenská policie nyní vyšetřuje, zda Mečiar nezneužil pravomoci veřejného činitele, když v minulosti udělil sporné amnestie, které mimo jiné znemožňovaly vyšetřit únos syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče do Rakouska v roce 1995. Učinil tak v době, kdy dočasně vykonával i funkce hlavy státu. Amnestie, které slovenský parlament letos v dubnu zrušil, se rovněž týkaly zmařeného referenda o vstupu země do NATO a o přímé volbě prezidenta.

„Je 25. výročí založení státu, tak jak to oslavíme? Něco bychom s tím Mečiarem měli udělat. A tak změnili ústavu, ale jen proto, že se musejí se mnou vypořádat. Změnili zákony, kompetenci zákonodárných orgánů. Jen zapomněli na paragraf, který zahrnuje trest smrti, pak by to měli kompletní," reagoval ironicky na vyšetřování Mečiar. Kdyby jej prý odsoudili k trestu vězení, koupil by si hru Člověče, nezlob se a počkal si, až se ukáže Fico a Danko.

Mečiar, který se z veřejného života stáhl po volebním fiasku v roce 2010 a který většinu času tráví na chatě v Dolnej Porube, se svěřil, že ho trápí bypass a klíční kost, a proto nemůže na chalupě už tolik pracovat. Uvedl, že má v plánu napsat knihu, podklady mu nechybějí. Půjde prý o výpověď očitého svědka o historických událostech, u kterých nikdo jiný nebyl.

Témata:  Vladimír Mečiar Slovensko Andrej Kiska Robert Fico Smer SD

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy