Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přistěhovalci nebudou muset u soudu informovat o imigrantském statusu? Může jim to uškodit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Washington - Právníci a aktivisté v americké Washingtonu po tamních soudech požadují, aby přistěhovalci nemuseli u soudu uvádět svůj imigrantský status. Často se prý stává, že porota pak na ně pohlíží v jiném světle a například oběti domácího násilí ho vůbec nenahlásí.

Případ útoku na migrantku ve Spojených státech z března letošního roku otevřel novou debatu. Mají lidé, kteří figurují v kriminálních případech, ať už jde o svědky, napadené, nebo kriminálníky před soudem prozrazovat, že jsou migranty?

Obětí útoku z března se stala Ariella, která se svou rodinou právě přišla do Spojených států. Ariella se potajmu přidala k jedné místní náboženské komunitě a konvertovala od své původní víry. V její zemi by takový krok byl ihned předmětem nějakého postihu, svou konverzi před svým manželem tajila, v USA si zažádala o azyl. 

Když se to muž přeci jen dozvěděl, začal na ni křičet, že ji zabije a začal ji bít a kopat. Policie v Seattlu obvinila muže z obtěžování a dvojnásobného domácího násilí. Ariella najednou stále před volbou: zvolí radši bezpečí od manžela, nebo se vystaví riziku, že se soud dozví o jejím imigračním statutu?

A Ariella skutečně není daleko od toho, aby čelila takové volbě. Změnit se to může ve státě Washington. Aktivisté a právníci tam bojují za to, aby porota nemusela znát všechny informace o přistěhovalecké minulosti svědků. Prokurátoři a aktivisté v oblasti imigračních práv tvrdí, že takové informace mohou přimět porotce, aby se na přistěhovalce před soudem díval jinýma očima.

V červnu nejvyšší státní soud souhlasil se zvážením unikátního návrhu: podle nového pravidla by "byl status přistěhovalectví nepožadovatelný, pokud takový status není nezbytnou skutečností k prokázání prvku trestné činnosti nebo k obhajobě pro údajné spáchání trestného činu nebo k prokázání zaujatosti a předsudků svědka," cituje příslušnou pasáž návrhu britský Guardian. 

Washington by se tak stal prvním státem, který by stanovoval určitý limit pro zmiňování migračního statutu v kriminálních případech. Co se týče civilních řízení, tam by byl druhým státem, podobné opatření už je přijato v Kalifornii. Soud by se měl rozhodnout, za návrh přijme, pozmění, nebo zamítne do září. 

Zastánci změny ale neočekávají, že změna přijde brzy. Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa spíše vyzývá k masovým deportacím neoprávněných přistěhovalců. Právníci tak momentálně čelí jedné z největších bitev o to, aby se přistěhovalci, kteří čelí domácímu nebo sexuálnímu násilí, nebáli obrátit na americký právní systém. 

"Strach a nedůvěra se zvýšily," řekl Andy Miller, státní zástupce z východního Washingtonu a jeden z největších zastánců návrhu. "Nechceme, aby se lidé báli zavolat policii a hlásit zločiny, ale to se teď děje," domnívá se. "Chceme, aby se lidem dostalo pomoci," říká David Martin, prokurátor a další zastánce opatření. "Jde o přístup k justici", dodává. 

Témata:  zákony USA Washington soudnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy