reklama

Agentura AP uvedla, že podle soudce v hospicu dítě „v krátké době nevyhnutelně zemře", bude totiž odpojeno od přístrojů, které jej nyní udržují při životě.

O přesunu nevyléčitelně nemocného Charlieho rozhodl soudce poté, co rodiče nevyužili soudem daného času k dohodě s nemocnicí o tom, kde a jak jedenáctiměsíční dítě stráví své poslední dny.

Charlie trpí syndromem mitochondriálního vyčerpání, což se projevuje postupným ochabováním svalstva a poškozením mozku; rodina v pondělí oznámila, že podle zevrubných testů chlapcovo tělo vykazuje nezvratná poškození.

Jeho rodiče Connie Yatesová a Chris Gard se přitom měsíce snažili přesvědčit londýnskou nemocnici, aby umožnila přesun dítěte do Spojených států k experimentální léčbě. Lékaři byli proti s odůvodněním že by tato léčba rozhodně nebyla úspěšná a chlapec by jen ještě víc trpěl.

Britské soudy i Evropský soud pro lidská práva daly nemocnici za pravdu s tím, že je možné dítě odpojit od přístrojů a umožnit mu zemřít přirozeným způsobem. Rodiče se následně snažili najít lékaře, který by o chlapce pečoval tak, aby s nimi dítě mohlo v hospicové péči strávit ještě několik dnů.