Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zakáz pro transgenderové vojáky v americké armádě? Pentagon utrácí desetkrát víc za léčbu erektilní dysfunkce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: marines.com **www.marines.com**

Washington - Americká armáda by na lékařskou péči o transgenderové osoby v ozbrojených silách utratila ročně nanejvýš 8,4 milionu dolarů (187 milionů korun). Na léčbu erektilní dysfunkce, tedy ztopoření nedostatečného pro pohlavní styk, utrácí Pentagon desetkrát víc. Napsal to list The Washington Post v reakci na rozhodnutí Bílého domu zakázat službu v armádě osobám, které podstoupily změnu pohlaví.

Rozhodnutí vyřadit transgenderové osoby ze služby v ozbrojených silách oznámil ve středu na twitteru prezident Donald Trump. Jedním z argumentů byly "obrovské náklady na lékařskou péči," které by podle hlavy státu armádu neúměrně zatěžovaly. Trumpovo rozhodnutí vyvolalo údiv části armádních špiček a bouřlivý nesouhlas ochránců práv LGBT komunity.

The Washington Post se ve svých údajích o nákladech na léčbu erektilní dysfunkce opírá o statistiku odborného časopisu The Military Times. Armáda podle něj vynakládá jen na nákup léku Viagra ročně 41,6 milionu dolarů, což je pětina předpokládaných nákladů na zdravotní péči o transgenderové osoby.

Péče o osoby se změněným pohlavím by rozpočet Pentagonu zatížila nepatrně, a nikoli "obrovsky", jak tvrdí Trump, píše washingtonský deník. Jde o necelou desetinu nákladů na nákup jednoho letounu F-35 a o tisícinu procenta celkového rozpočtu amerického ministerstva obrany, napsal list.

Témata:  U.S. ARMY Donald Trump Pentagon

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy