Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saakašvili bojuje za ukrajinské občanství, žaluje Porošenka

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev – Někdejší prezident Gruzie a gubernátor ukrajinské Oděské oblasti Michail Saakašvili hodlá zažalovat rozhodnutí ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o odejmutí ukrajinského státního občanství.

Porošenko zbavil Saakašviliho občanství prezidentským dekretem ve středu. Rozhodnutí odůvodnil tím, že v žádosti o občanství poskytl úřadům nepravdivé údaje.

Podle agentury AP je ale Porošenkovo rozhodnutí vnímáno jako politická odplata vůči Saakašvilimu, který na Ukrajině získával stále větší popularitu.

Ve čtvrtek v Kyjevě proti Porošenkově rozhodnutí demonstrovalo několik desítek lidí, kteří se shromáždili u prezidentské kanceláře a žádali vysvětlení.

O Saakašviliho chystané žalobě informoval rozhlasovou stanici Rádio Svoboda advokát Pavel Bogomazov. Sám exprezident je nyní v USA, prohlásil ale, že se na Ukrajinu vrátí, aby o svá práva mohl bojovat.

Saakašvili byl ukrajinským občanem od roku 2015, kdy se zároveň stal gubernátorem Oděské oblasti. Později se ale dostal do sporu s Porošenkem, který podle něj váhá v zemi s reformami a otevírá dveře korupčníkům. O občanství rodné Gruzie Saakašvili přišel v prosinci 2015, v nepřítomnosti byl v Tbilisi obviněn ze zneužití úřadu.

Témata:  Michail Saakašvili Petr Porošenko Ukrajina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.