Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko špehovalo Macrona? Hackeři údajně používali falešné účty na Facebooku

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - V posledním kole francouzských prezidentských voleb se utkali nynější prezident Emmanuel Macron s proruskou Marine Le Penovou. Během nich byly napadnuty emailové účty členů Macronovi kampaně a jejich obsah byl vypuštěn. Hackerské útoky byly přičítány Rusku. Samotný Macron připustil jistou snahu ze strany Ruska ovlivnit francouzské volby, když během setkání s ruským prezidentem Vladimírem Putinem kritizoval ruská média za neobjektivní zpravodajství vůči jeho osobě. Nyní se objevila nová zpráva odhalující sofistikované techniky, kterými se měli Rusové pokoušet zasáhnout do voleb.

Podle agentury Reuters se ruské zpravodajské agentury na začátku letošního roku pokusily proniknout do Macronovy kampaně vytvořením desítek falešných Facebookových účtů. Ruští agenti se prezentovali jako přátelé přátel Macronových spolupracovníků a snažili se od nich shromáždit osobní informace, tvrdí účastníci slyšení zástupců společnosti Facebook před americkým Kongresem.

Facebook potvrdil agentuře Reuters, že odhalil špionážní účty ve Francii a deaktivoval je. Podle jeho pracovníků, kteří si přáli zůstat v anonymitě, tyto účty byly vytvořeny stejnými nástroji, které v minulosti používala ruská jednotka vojenské zpravodajské služby GRU. Ta je též obviňována, že stála za hackerskými útoky v amerických volbách.

Rusko opakovaně odmítlo, že by jakýmkoliv způsobem zasahovalo do francouzských voleb. Americké zpravodajské agentury v květnu sdělily agentuře Reuters, že za hackerskými útoky stáli lidé napojené na ruskou vládu, nemají ale přesvědčivé důkazy, že akce nařídil Kreml. Francouzské zpravodajské služby veřejně neobvinili nikoho. Mounir Mahjoubi, nynější francouzský mladší ministr pro digitální záležitosti, uvedl, že někteří bezpečnostní odborníci jmenovitě obviňují GRU, ačkoliv nemají žádný důkaz.

Reuters uvádí, že podobné případy sofistikovaných snah o špionáž sociálních médií jsou jen málo veřejně známé. V roce 2015 např. britská bezpečnostní služba MI5 varovala, že cizí státy používají pracovní síť LinkedIn ke spojení se s a najmutí vládních pracovníků. O těchto operací se málo ví mimo jiné i kvůli mlčení společností provozujících sociální sítě. Facebook vlivem rostoucímu tlaku z vlád z celého světa na otevřenost jej prolomil dubnovou zprávou o tzv. „informačních operacích."

Témata:  Francie hacker Emmanuel Macron Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy