Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelští vojáci dnes zabili na okupovaných územích dva Palestince

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Na okupovaných palestinských územích dnes izraelští vojáci zabili dva Palestince.

Agentura AFP nejprve s odkazem na izraelskou armádu napsala, že na Západním břehu Jordánu vojáci zastřelili muže, který na ně zaútočil nožem. O něco později pak s odvoláním na palestinské úřady informovala o zabití chlapce v Pásmu Gazy.

K prvnímu incidentu armáda uvedla, že Palestinec, jehož jméno a věk izraelské úřady nesdělily, běžel s nožem směrem k vojákům blízko židovské osady Guš Ecion. Vojáci ho proto zastřelili.

Ve druhém případě autonomní úřady Pásma Gazy, které kontroluje islamistické hnutí Hamas, sdělily, že vojáci zastřelili 16letého hocha a další tři Palestince zranili. Stalo se tak při střetu u uprchlického tábora Al-Búradž v centru pásma.

Od roku 2015, kdy násilí eskalovalo, počet pouličních útoků páchaných Palestinci sice klesl, přesto se podobné incidenty opakují. Během těchto nepokojů přišlo o život nejméně 261 Palestinců a jeden Jordánec. Izrael tvrdí, že nejméně 176 z mrtvých Palestinců byli atentátníci, zatímco ve zbylých případech šlo o účastníky pouličních protestů.

Témata:  Izrael Palestina Izraelská armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy