Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) po šestihodinovém letu dorazila nová posádka

Sojuz (kosmická loď)
Sojuz (kosmická loď)
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bajkonur - Nová tříčlenná posádka dorazila na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Zhruba šestihodinový let na stanici absolvovali ruský kosmonaut Sergej Rjazanskij, americký astronaut Randolph Bresnik a jejich italský kolega z Evropské kosmické agentury (ESA) Paolo Nespoli.

Posádku na stanici dopravila ruská kosmická loď Sojuz MS-05, která v pátek odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Informovala o tom agentura DPA.

Noví tři členové posádky komplexu se připojí k nynějším třem obyvatelům ISS. Jsou jimi americká astronautka Peggy Whitsonová, která je velitelkou nynější mise na ISS, ruský kosmonaut Fjodor Jurčichin a další Američan Jack Fischer.

Rjazanskij, kterému je 42 let, a o sedm let starší Bresnik letí do vesmíru podruhé. Jejich 63letý italský kolega Nespoli je zkušenější, na oběžné dráze už dvakrát byl.

Bresnik v roce 2009 strávil na ISS 11 dní, tehdy tam cestoval raketoplánem. Kosmický lékař Rjazanskij pobýval na Mezinárodní vesmírné stanici 166 dní, od září 2013 do března 2014. Nespoli na orbitální komplex přiletěl poprvé v roce 2007 k patnáctidennímu pobytu raketoplánem Discovery, který tehdy na stanici dopravil modul Harmony. Podruhé už strávil na oběžné dráze kolem Země šest měsíců - od prosince 2010 do května 2011.

Rjazanského podle agentury TASS čeká v rámci jeho pracovního plánu už v srpnu pracovní směna v otevřeném kosmickém prostoru. Spolu s Jurčichinem budou mít například za úkol vyčistit jedno z oken ruské části ISS. Odmontují také anténu umístěnou na modulu Zvezda a vrátí se se vzorky.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy