Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko nezná hranic: Děsí svět další mocnou zbraní

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Ruské zbrojení nezná hranic a světu představilo další modernizovanou zbraň. Jde o modifikované bombardéry TU-95 MS, které dostanou nové rakety dlouhého doletu Ch-101. Uvedl to deník Izvestija.

Spekulace o modernizaci těchto strojů se objevily po přehlídce na Den vítězství. Potvrdil je bývalý velitel ruského letectva, generál armády Petr Dejnekin, který přiznal, že zahraniční experti si nemohli nevšimnout závěsníků, které se objevily pod křídly letadel.

"Slouží k umístění nejnovějších strategických okřídlených raket o velkém doletu Ch-101. Tu-95 byl ze začátku projektován k použití 16 okřídlených raket dalekého dosahu, v rámci rusko-amerických dohod byly ale následně nosníky pro jejich připevnění demontovány," řekl deníku.

Tu-95 MS díky nové výzbroji ztratil na doletu, to ale podle generála nevadí, protože stroj nemusí opouštět vzdušný prostor Ruska. "Není třeba překonávat systémy protivzdušné obrany, odpalování raket je možné provést z našeho teritoria. Vezměme si kružítko a nakresleme kruh o pěti tisících kilometrech, například a dostaneme zónu dostřelu," děsí exvelitel.

Modernizace se dotkne 43 letadel Tu-95 a má prodloužit používání strojů minimálně do roku 2025. Dojde také k výměně radiolokační stanice Obzor-MS za novou Novella-NV, modernizaci systému zobrazování informací SOI-021, modernizace palubního komplexu obrany Meteor-NM2 a výměny turbovrtulových motorů NK-12MPM.

Témata:  Tu-95 Bear Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy