Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie: Používat mražené jídlo neuvedené v menu je trestné

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Italský vrchní soud chce zasáhnout proti nepoctivým restauracím. Rozhodl, že skladování mraženého jídla se rovná podvodu, pokud v menu není výslovně uvedeno, že jídlo není čerstvé. 

Jak napsal list The Times, úřady chtějí tímto způsobem zakročit proti restauracím, které prodávají jídla z mražených produktů, jako by byla připravená z dražších, čerstvých surovin. Podávat ohřáté mražené jídlo je legální, ovšem pokud tato skutečnost není uvedena v jídelním lístku, jde o podvod.

Kasační soud se tento měsíc zabýval případem restaurace v Miláně, která u nižší soudní instance dostala pokutu 200 eur (asi 5200 korun) za podvod poté, co inspektoři v podniku našli zaplněné mrazáky, přestože na menu nebyla o mraženém jídle ani zmínka.

Majitel restaurace se odvolal s odůvodněním, že v době návštěvy inspektorů v restauraci nebyl žádný zákazník, a proto nikdo nebyl podveden. To ovšem odvolací soud jako argument nepřijal vzhledem k tomu, že jiné než mražené jídlo v restauraci nebylo, a přítomnost mražených potravin jasně naznačila záměr je prodávat.

Vrchní soud odvolání zamítl a pokutu zvýšil na 2000 eur, přičemž restauratér musí zaplatit i soudní výdaje. Pokuta přitom není to nejhorší, co ho mohlo potkat, protože za prokázaný podvod s potravinami mohou italské soudy udělit až dvouleté vězení.

Témata:  Itálie jídlo mikrovlnka, jídlo, potraviny

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy