Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypťan, který v Hurgadě zavraždil Češku, byl stoupenec IS, tvrdí policie

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Káhira/Praha – Útočník, který před dvěma týdny v Hurgadě napadl nožem turistky a tři z nich - včetně Češky – zavraždil, podporoval teroristickou organizaci Islámský stát a chtěl se k ní přidat.

Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dva egyptské bezpečnostní zdroje, podle nichž to vyplývá z vyšetřování. České ministerstvo zahraničí informaci označilo za spekulaci.

ČTK dnes vydala zprávu,že útočník z Hurghady byl podle egypt.policie stoupenec ISIL.Tato info je mediální spekulace a MZV jí nemůže potvrdit

— MZV ČR (@mzvcr) 30. července 2017

„Tato info je mediální spekulace a MZV jí nemůže potvrdit,“ komentovalo informaci, že útočník byl stoupencem Islámského státu, české ministerstvo zahraničí (MZV).

Egypťan v pátek 14. července v letovisku Hurgada nožem zavraždil dvě německé turistky a další čtyři rekreantky pobodal. Byla mezi nimi 36letá Češka, která tento čtvrtek v káhirské nemocnici vážným zraněním podlehla.

Dva egyptské bezpečnostní zdroje podle Reuters uvedly, že útočníkem byl Abdar Rahmán Šaban. V médiích se objevila dvě verze jména útočníka a jeho věku 27 a 29 let. Podle některých zdrojů byl útočník napojený na IS a údajně s radikály udržoval kontakt přes internet.

Vyšetřovatelé údajně doporučili, aby byl obviněn z terorismu. Úřady se doposud k motivům pachatele oficiálně nevyjádřily.

Témata:  Češka pobodaná v Egyptě Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Islámský stát Egypt

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy