Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelci kvůli střetům u Chrámové hory zatkl dalších 33 Palestinců

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Kvůli nedávným nepokojům kolem jeruzalémské Chrámové hory zatkly izraelské úřady v noci na dnešek dalších 33 Palestinců.

Podle agentury DPA to uvedla mluvčí izraelské policie. Zadržení obyvatelé východní arabské části Jeruzaléma jsou podezřelí z účasti na násilných střetech s izraelskými bezpečnostními silami. Mezi zatčenými je i sedm nezletilců ve věku od 13 do 17 let.

Dvoutýdenní napětí kolem posvátného místa muslimů i židů se podařilo zklidnit před třemi dny, kdy se tradiční páteční modlitby muslimů na Chrámové hoře už obešly bez vážnějších incidentů.

Při předchozích potyčkách zemřeli nejméně tři Palestinci a další stovky utrpěly zranění. Újmu na zdraví utrpělo i několik izraelských policistů, kteří čelili házení kamení, lahví a hořících předmětů.

Palestinci se bouřili kvůli bezpečnostním opatřením, které Izraelci na Chrámové hoře zavedli. Izrael rozmístěním detektorů kovů a kamer podle Palestinců porušil právo správy posvátného okrsku, který spadá pod muslimskou nadaci. Izraelské úřady nakonec ve čtvrtek všechna opatření zrušily.

Témata:  Jeruzalém Izrael Palestina

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy