Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cílem zmařeného útoku v Austrálii mohlo být letadlo společnosti Etihad Airways

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Sydney - Chystaný teroristický útok na letadlo, který byl zmařen v Austrálii, by se mohl týkat společnosti ze Spojených arabských emirátů Etihad Airways. Naznačuje to dnešní sdělení samotné společnosti, že při vyšetřování tohoto případu pomáhá australské policii.

Australský premiér Malcolm Turnbull v neděli oznámil, že policie zmařila teroristický útok, při kterém mělo být zničeno letadlo, a při raziích v několika domech na předměstích Sydney zatkla čtyři muže. Žádné detaily případu, ani název společnosti, proti které měl být útok namířen, úřady nesdělily.

"Letecký bezpečnostní tým společnosti Etihad Airways pomáhá australské federální policii s vyšetřováním a tato věc pokračuje," citovala agentura Reuters z prohlášení společnosti.

Dva nejmenovaní američtí činitelé agentuře pod podmínkou zachování anonymity sdělili, že jistá zahraniční zpravodajská služba zaznamenala komunikaci mezi spiklenci v Sydney a členy militantní skupiny Islámský stát v Sýrii. Upřesnit, o jakou zpravodajskou službu se jedná, odmítli.

Dva jiné americké zdroje dobře informované o zatýkání v Austrálii uvedly, že spiknutí bylo zjištěno ve fázi přípravy. Podle jednoho byly už v poměrně pokročilém stadiu, když je přerušil zásah australských úřadů. Druhý činitel řekl, že terčem útoku zřejmě byl komerční let ze Sydney do oblasti Perského zálivu.

Témata:  Austrálie terorismus letectví a letadla

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy