reklama

Pchjongjang svou zkoušku označil za „tvrdé varování" pro Spojené státy. Test podle Severokorejců prokázal, že v dosahu jejich raket je celé území USA. Severokorejské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, které páteční test mezikontinentální balistické rakety označuje za ukázku vojenské schopnosti, kterou se Washington neodváží ignorovat.

„Pokud Spojené státy budou pokračovat ve vojenské dobrodružství proti nám a budou nadměrně zvyšovat sankce, budeme podle práva reagovat přísně," uvedl mluvčí ministerstva pro oficiální severokorejskou agenturu (KCNA).

Úředník také prohlásil, že druhá testovací palba rakety Hwasung-14 byla zaměřena na vyslání varování před zvýšenými vojenskými hrozbami a sankcemi Washingtonu. Také prý neexistuje žádná síla, která by odradila Pchjongjang od další činnosti.

„Zoufalé kroky amerických imperialistů pouze zdvojnásobí vůli korejské armády a lidí, aby dynamicky urychlili posilování obranných schopností a budování ekonomické síly a současně držely krok k souběžnému rozvoji obou front,“ cituje severokorejská prohlášení jihokorejská agentura Jonhap.

Jihokorejský ministr obrany zároveň varoval, že KLDR pravděpodobně provede další testy balistických raket, ale i další jaderný test. „Existuje možnost, že Severní Korea pravděpodobně vyzkouší jadernou hlavici a schopnost raketových jaderných zbraní pomocí jaderného testu s větší výbušnou silou," uvedlo ministerstvo. Ministerstvo dodalo, že Sever je připraven k dalšímu jadernému testu, který může být na severovýchodě země proveden téměř kdykoliv.

Ministr obrany Song Young-moo řekl jihokorejským zákonodárcům, že je těžké posoudit, zda Severní Korea dokončila technologii, která by jí umožnila vytvořit jadernou hlavici dostatečně malou na to, aby mohla být namontována na balistickou střelu, i kdyby to byla raketa s mezikontinentálním rozsahem.

Severní Korea tvrdí, že její rakety mají schopnost nést hlavici tak, aby přesně zasáhla cíl, Jak dodává agentura Jonhap, technologie pro „atmosférický návrat" je klíčovým prvkem při vývoji mezikontinentálních balistických střel, neboť raketa musí odolat teplu a tlaku, když se opět vnikne do atmosféry z vesmíru.

Jižní Korea už v reakci na raketový test oznámila, že obnoví zprovozňování odpalovacích zařízení amerického protiraketového systému THAAD. Baterie THAAD sestává ze šesti odpalovacích zařízení, která jsou schopna odpálit až 48 antiraket, dále z řídících jednotek, radaru a dalších prvků. Dvě odpalovací zařízení byla na jihokorejském území instalována na sklonku dubna krátce před nástupem nově zvoleného liberálního prezidenta Mun Če-ina. 

Kromě toho jihokorejské ministerstvo obrany mluví o tom, že bude vyhodnocovat, zda by země neměla vybudovat jadernou ponorku. Ještě loni přitom úřad tvrdil, že takové plány nemá. „Chcete-li chytit nepřátelskou ponorku, měli bychom mít také jednu," řekl mluvčí ministerstva na dotaz, jaká protiopatření úřad chystá proti severokorejské ponorce schopné vystřelovat balistické rakety. „Uvažujeme o jaderné ponorce,“ přiznal mluvčí.