Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie prožívá nejžhavější týden roku, města vydala varování

Itálie, ilustrační foto
Itálie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - V 16 italských městech byl dnes vyhlášen nejvyšší třetí stupeň varování před mimořádně vysokými teplotami, které budou šplhat ke 40 stupňům. Pouze v Janově bude o něco chladněji, platí v něm proto "jen" druhý stupeň.

Na jihu Sardinie odpoledne naměřili 50 stupňů Celsia, v Neapoli jen o stupeň méně. Zejména na severu Apeninského poloostrova se také přidává vysoká vlhkost, což pocit vedra zhoršuje. Noční teploty podle deníku Corriere della Sera neklesnou pod 24 stupňů.

Italské ministerstvo zdravotnictví varuje, že potíže mohou mít nejen děti a senioři, ale i méně rizikové skupiny obyvatelstva. Zvyšuje se také riziko požárů, zejména na jihu a na italských ostrovech.

Extrémně teplý severoafrický vzduch do Itálie přinesla tlaková výše nazvaná Lucifer. Vlna veder zde potrvá ještě týden, avšak mimořádné sucho by podle zdroje ANSA mohlo vydržet minimálně do konce srpna.

Témata:  Itálie teplotní rekordy počasí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy