Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Kanady přicházejí z USA tisíce uprchlíků, V Montrealu jim dali k dispozici olympijský stadion

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Montreal - Podle kanadských médií došlo letos k velkému nárůstu lidí překračujících americko - kanadskou hranici ve snaze najít azyl. Úřady jim proto vyhradily část olympijského stadionu v Montrealu. Aréna, která byla postavena pro účely letní olympiády v roce 1976, v posledních letech hostila řadu sportovních akcí či koncertů.

Do Kanady přišly většinou přes hranici se Spojenými státy tisíce uprchlíků. „Nic podobného nepamatuji. Za 30 let jsme tu neměli podobný nápor a intenzitu," řekla listu Montreal Gazette Francine Dupuisová z vládní agentury pro pomoc uprchlíkům.

Část stadionu byla vybavena mobilními lůžky a uzpůsobena jako nouzové ubytovací centrum, které může poskytnout dočasný přístřešek několika stovkám lidí. Podle údajů kanadských imigračních úřadů přišlo do země jen za první polovinu letošního roku 4345 žadatelů o azyl.

Podle úřadů jde většinou o uprchlíky haitské noridnosti a do Kanady přicházení z USA v obavě, že zde neuspějí se žádostí o azyl. Montrelský starosta Denis Coderre uprchlíky ve svém městě uvítal a zároveň poznamenal, že jde o „další důsledek" imigrační politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Témata:  uprchlíci Kanada

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy