Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zadržení lodi Iuventa? EK důvěřuje Itálii, organizace měla přebírat uprchlíky od pašeráků

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím/Brusel - V případě preventivně zadržené lodi německé neziskové organizace, která se podílela na záchraně migrantů ve Středozemním moři, důvěřuje Evropská komise (EK) italským úřadům. Informovala o tom italská tisková agentura ANSA. 

Italská policie ve středu zadržela loď Iuventa organizace Jugend Rettet (JR) kvůli podezření ze spolupráce s pašeráky lidí. Právník organizace dnes uvedl, že JR se proti konfiskaci plavidla odvolá. „Proti konfiskaci lodi Iuventa se odvoláme," informoval dnes právník Jugend Rettet Leonardo Marino. Odvolání se podle něj nebude týkat pouze lodi, ale také zabavených počítačů a dokumentů. Žádný z členů německé nevládní organizace se sídlem v Berlíně nebyl zatím obviněn.

Mluvčí EK uvedla, že komise italským orgánům, které se případem zabývají, plně důvěřuje. Řekla také, že komise nemá bližší informace, a neví tedy, zda tento krok souvisí bojkotem italského kodexu regulujícího činnost nevládních humanitárních organizací při zachraňování migrantů ve Středozemním moři.

Kodex je iniciativou italského ministerstva vnitra. Mezi opatření shrnutá ve 13 bodech patří zákaz vplutí záchranářských lodí do libyjských vod či povinnost posádek těchto lodí umožnit vstup na palubu členům speciálních bezpečnostních složek bojujících proti obchodu s lidmi. Právě kvůli posledně jmenovanému opatření odmítla kodex podepsat organizace JR, ale také Lékaři bez hranic. EK uvedla, že neziskovým organizacím, které kodex nepodepíšou, bude zamezen vstup do italských přístavů.

Zákrok italské policie a pobřežní hlídky se uskutečnil na popud prokurátora Ambrogia Cartosia, podle nějž JR byla ve styku s pašeráky lidí a uzavírala s nimi dohody. Prokurátor ale zdůraznil, že organizaci z toho neplynul žádný zisk a že tato aktivita rozhodně nebyla dlouhodobá a koordinovaná. Posádku lodi k tomu podle prokurátora motivovala záchrana lidských životů.

Fotografie, jež podle všeho ukazují jeden případ, kdy migranti nebyli zachráněni na moři, ale JR je převzala přímo od pašeráků, vzbudily na sociálních sítích velké pobouření.

Témata:  Itálie Evropská komise (EK) uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy