Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australský potápěč má nezvyklého kamaráda. Přátelí se se žralokem

Žraloci, ilustrační fotografie
Žraloci, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Sydney - Jen málokdo si dokáže představit nezvyklejšího kamaráda, než je žralok. Přesto jistý potápěč jednoho takového přítele má.

Když většina lidí koupajících se v moři uvidí plavat k sobě 180 centimetrů dlouhého žraloka, sevře se jim žaludek strachy. Ovšem pro jistého australského instruktora potápění je to jen setkání se starým kamarádem, napsal zpravodajský server The Times.

Rick Anderson říká, že se před sedmi lety seznámil s tehdy žraločím mládětem. Nyní už je z něj dospělý žralok, ale pokaždé, když se Rick potopí k útesu, kde žije, žralok k němu připlave, aby se pomazlil.

Žraloka druhu různozubec portjacksonský vzal před lety do ruky, když se potápěl u pláže Nobbys severně od Sydney se svými žáky. "Chtěl jsem jim ukázat, že žraloci jsou přátelští, a tak jsem ho vzal do ruky a poplácal," řekl sydneyskému listu Daily Telegraph. "Pak jsem ho znovu vídal každých pár měsíců, a pokaždé jsem ho poplácal."

Později zjistil, že jde o žraločí samičku, která k němu už sama plave, kdykoli se u útesu objeví. Odstrčí stranou ostatní potápěče, aby se mu mohla otřít o nohu. Anderson ji navštěvuje zhruba každé dva měsíce a spolehlivě ji pozná podle vzoru na hlavě.

"Žraloci nejsou hloupá zvířata, vědí, co se děje a poznají, kdy se změní počasí," řekl Anderson. "Když jsem ji viděl naposledy, obtočila mi ocas kolem zad, nechtěla, abych odešel."

Témata:  žraloci Austrálie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy