Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boeing kreslil ve vzduchu 18 hodin siluetu letadla

Boeing 737-400
Boeing 737-400
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Většina letů má jednoduchý cíl - co nejkratší cestou se dopravit z bodu A do bodu B. Let, který započal tuto středu však byl výjimečný. Boeing svou trasou nakreslil tvar sama sebe přes celé Spojené státy.

Celých 18 hodin se vznášel letoun společnosti Boeing na obloze nad USA. Neměl za cíl nikoho přepravit. Jeho trasa měla stejný tvar jako samo letadlo. O kuriózním letu psala světová média jako například britský Daily Mail, který přiložil i zajímavé video.

Boeing 787-8 vyrazil ve středu odpoledne ze Seattlu a do své úvodní destinace se vrátil ve čtvrtek večer. Uletěl zhruba 25 400 kilometrů. Podle jednoho odhadu zanechal v ovzduší 300 000 kg oxidu uhličitého. Na první pohled se tak zdá, že šlo o promo akci společnosti Boeing a plýtvání drahými prostředky. Podle zástupců společnosti to tak však rozhodně nebylo.

Mluvčí Boeingu pro portál Quartz vysvětlil, že let byl ve skutečnosti způsobem, jak otestovat výdrž nových motorů. Takové testy jsou vyžadovány kontrolními úřady. „Raději, než aby létali v náhodných vzorcích, si testovací tým vymyslel kreativní cestu a nakreslil testované letadlo,“ vysvětlil mluvčí.

Není to poprvé, co Boeing něco takového udělal. V roce 2012 jiné letadlo "kreslilo" logo společnosti. Viceprezident Boeingu tehdy na firemním blogu uvedl, že "to nebyl let pro zábavu", ale podobně jako v nejnovějším případě nezbytné testování motorů. 

Témata:  Boeing letectví a letadla USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 18:54

Fiala řekl, že Ukrajina dostane první munici z české iniciativy v červnu

Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu, řekl premiér Petr Fiala (ODS) po středečním jednání v sídle NATO. Podle Fialy se již podařilo najít půl milionu kusů munice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy