Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump vítá souhlas RB OSN s návrhem sankcí proti KLDR

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes ocenil souhlas Rady bezpečnosti OSN s americkým návrhem novým tvrdých sankcí proti Severní Koreji.

Rada v sobotu jednomyslně schválila rozsáhlé ekonomické postihy vůči KLDR kvůli jejím dvěma nedávným raketovým testům.

"Rada bezpečnosti OSN právě odhlasovala sankce proti Severní Koreji (poměrem) 15-0. Čína a Rusko hlasovaly s námi. Hodně velký finanční dopad!," napsal Trump na twitteru.

Na základě dosud nejtvrdších sankcí může Pchjongjang přijít zhruba o třetinu svých ročních příjmů z vývozu. OSN tak chce Severní Koreu vystavit ještě silnějšímu tlaku, zda se tak ale podaří přivést Pchjongjang k rozumu, je podle agentury DPA více než sporné.

Desetistránková rezoluce RB OSN uvaluje sankce na vývoz uhlí, železa, železné rudy, olova, ryb a mořských plodů. Příjmy z jejich vývozu přinášejí severokorejskému totalitnímu režimu zhruba jednu miliardu dolarů (22 miliard korun) ročně, tj. třetinu celkových ročních příjmů z vývozu. Zakazuje také státům vydávat nová vstupní a pracovní povolení Severokorejcům, což je dalším zdrojem peněz pro režim vůdce Kim Čong-una.

Zakazuje rovněž zakládání jakýchkoliv nových společných podniků se severokorejskými firmami a zahraniční investice do již existujících společných podniků.

Témata:  Donald Trump USA OSN (Organizace spojených národů) Severní Korea

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy