Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie i Malta blokují loď s migranty, záchranáři nechtějí podepsat kodex

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Řím/Valletta - Itálie ani Malta dnes neotevřely své přístavy pro loď španělské občanské organizace převážející migranty. Záchranáři z iniciativy Proactiva Open Arms (POA) totiž nepřistoupili na kodex, kterým italská vláda vymezila podmínky činnosti humanitárních organizací pomáhající migrantům ve Středozemním moři.

Španělská loď čeká v mezinárodních vodách na povolení přistát, informovala agentura APA. Co s plavidlem bude, není podle italských médií jasné.

Členové POA tvrdí, že je italská pobřežní stráž vyzvala k záchraně tří migrantů u Libye. Měli je prý dopravit na Maltu, ta ale své přístavy neotevřela a Španěle poslala k italskému ostrovu Lampedusa. Itálie však také přistání nepovolila, protože organizace nepřijala kodex vlády v Římě.

Kodex požadovaný italským ministerstvem vnitra pro činnost nevládních humanitárních organizací při zachraňování migrantů ve Středozemním moři podepsali na konci července zástupci jen některých organizací. Kromě POA se k němu nepřipojili ani Lékaři bez hranic. Tato mezinárodní organizace ověnčená Nobelovou cenou za mír uvedla, že kodex nepřijme s ohledem na humanitární zásady "nezávislosti a neutrality".

Kodex chování, který má 13 bodů, obsahuje řadu požadavků. Patří mezi ně například zákaz vplutí záchranářských lodí do libyjských vod či povinnost pro tyto lodě přijímat na palubu členy speciálních bezpečnostních složek pro boj proti obchodu s lidmi.

Italský ministr vnitra Marco Minniti varoval organizace, které nepodepíší, že jejich lodě nebudou vpuštěny do italských přístavů.

Itálie letos podle posledních údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) přijala již přes 93.500 běženců a dlouhodobě si stěžuje na nedostatečnou pomoc ostatních zemí EU. Chce, aby lodě s uprchlíky byly přijímány i v přístavech jiných evropských zemí. Na Apeninský poloostrov letos dorazilo téměř 84 procent ze všech migrantů směřujících do Evropy, přes 2360 již letos cestu napříč Středozemním mořem nepřežilo.

Témata:  Itálie Malta uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.