Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští důchodci patří k nejchudším skupinám, až polovina jich musí pracovat

Důchdoci, ilustrační fotografie
Důchdoci, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Moskva - Důchodci v Rusku patří k chudobou nejvíce ohroženým sociálním skupinám. Vyplývá to ze studie moskevské ekonomické univerzity a ruské akademie věd.

Zhruba 20 procent Rusů pracuje i po odchodu do důchodu; více než polovině penzistů totiž chybí peníze na jídlo nebo oblečení a zhruba 12 procent z nich nemá žádné prostředky na potraviny, napsal ruský list Kommersant.

Studie poukazuje na to, že ačkoli podle federálního statistického úřadu Rosstat se důchody v první polovině letošního roku zvýšily o 5,9 procent, jednalo se o jednorázový doplatek v lednu. V únoru, v březnu i v dubnu dostávali ruští penzisté ve skutečnosti o půl procenta méně peněz než loni.

Po odchodu do důchodu v současné době pracuje v Rusku 25 procent žen ve věku mezi 55 a 60 lety a 19 procent mužů ve věku mezi 60 a 65 lety. Nejvíce aktivní jsou přitom lidé, kteří jsou v důchodu ne více než pět let, mnozí z nich mají vyšší vzdělání nebo odbornou kvalifikaci.

Podle studie hledají důchodci kromě zaměstnání i jiné způsoby, jak se přizpůsobit stávající krizi. Přibližně pět procent z nich pěstuje vlastní ovoce, zeleninu nebo květiny, které následně prodá. Dalších 2,4 procent chová na prodej ptactvo, ryby a další zvířata. Méně než jedno procento pronajímá nemovitost. Za posledních 15 let se však tato aktivita snížila více než na polovinu, uvádí autoři studie.

Témata:  důchodci senioři Rusko

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy