Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko postavilo novou trať, která obchází sousední Ukrajinu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Moskva – Rusko uvedlo do provozu novou železniční trať. Nachází se na jihu evropské části země a na rozdíl od starší trati z doby Sovětského svazu zcela obchází území Ukrajiny.

O zprovoznění trati informovala ruská média s tím, že ministr obrany Sergej Šojgu vyznamenal vojenskou jednotku, která se na stavbě dvoukolejné a elektrifikované trati podílela.

Železnice Žuravka-Millerovo v celkové délce 277 kilometrů se začala stavět v roce 2015 a pracovalo na ní asi 1700 vojáků s více než 700 kusy techniky, jeden voják při práci zemřel. Během stavby tratě se našlo sedm leteckých bomb z dob druhé světové války.

Velitelům 39. samostatné železniční brigádě teď Šojgu udělil řád pojmenovaný po sovětském maršálovi Georgiji Žukovovi, který patřil k hlavním strůjcům vítězství nad nacistickým Německem. Stavba trati mezi obcemi Žuravka a Millerovo se podle ministra zapíše „do slavné kroniky brigády", protože tato dráha „má obrovský význam pro intenzivní a bezpečnou přepravu jižním směrem".

Podle serveru Newsru.com brigáda vznikla krátce po druhé světové válce, aby plnila „úlohy státního významu", jako byla stavba Bajkalsko-amurské magistrály či železnice do přístavu Novorossijsk, opravy tratí v Čečensku a v Abcházii či obnova infrastruktury na anektovaném Krymu. Žukovův řád, zřízený v roce 1994, má být udělován "za zásluhy při vypracování a realizaci velkých vojenských operací", poznamenal server Newsru.com.

Témata:  Rusko Ukrajina železnice vlaky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy