Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ozbrojenci Boko Haram povraždili rybáře u Čadského jezera

Islamisté z Boko Haram
Islamisté z Boko Haram
Foto: Twitter

Abuja - Teroristé hnutí Boko Haram v noci na dnešek u nigerijské části Čadského jezera zabili nejméně 31 rybářů.

Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní zdroje. Ozbrojení radikálové v pondělí večer vtrhli na ostrůvky na Čadském jezeře a zmasakrovali pracující rybáře. „Zaútočili na ostrovy Duguri a Dabar Wazam a zabili 31 lidí," řekl agentuře AFP člen provládních milicí Babakura Kolo. „Zabili 14 lidí na Duguri a 17 na Dabar Wazam," dodal.

Útočníci podle místních jednoho rybáře ušetřili a donutili jej dopravit mrtvoly svých druhů do nedalekého města Baga, aby zde byly vystaveny pro výstrahu.

Boko Haram tak nadále terorizuje severovýchod Nigérie, kde před patnácti lety skupina vznikla. Nigerijská armáda sice Bagu kontroluje od února 2015, přilehlé oblasti jsou však velmi nepřehledné a nespočet ostrůvků na Čadském jezeře poskytuje útočiště bojovníkům Boko Haram.

Rybolov na jezeře je jedním z mála zdrojů obživy pro obyvatele severovýchodního cípu Nigérie. Vláda jej však na dva roky zakázala pro obavy, že Boko Haram z něj financuje své aktivity. Úřady nedávno obyvatelům, kteří se stali do velké míry závislými na humanitární pomoci, rybolov opět povolily.

Boko Haram od roku 2009 připravila o život přes 20.000 lidí a 2,6 milionu lidí vyhnalo z domovů.

Témata:  Boko Haram Nigérie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy