Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli migraci a nevládním organizacím se rozhádala politická reprezentace Itálie

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Migrační krize - a především přístup k ní - dnes v Itálii takřka způsobila vládní krizi, napsala tisková agentura ANSA. Problematické je zejména pojetí kodexu, který reguluje činnost nevládních organizací.

Napětí na italské politické scéně eskalovalo poté, co loď Vos Prudence organizace Lékaři bez hranic, která kodex odmítla podepsat, přeložila v sobotu u ostrova Lampedusa na lodě pobřežní stráže 127 migrantů.

Ministerstvo vnitra zastává názor, že ty organizace, které kodex nepodepsaly, jsou vyloučeny z oficiálních záchranných operací a do italských přístavů nesmějí. Ministerstvo dopravy, pod které spadá pobřežní stráž, nadřazuje nad tento kodex mezinárodní právo, které ukládá záchranu lidských životů na moři.

Italský ministr dopravy Graziano Delrio si myslí, že pokud migranti ve Středozemním moři potřebují pomoc, měla by zasáhnout nejbližší loď. Nevládní organizace nesmějí být vyloučeny z pátracích a záchranných prací jen proto, že nepodepsaly kodex protlačený ministerstvem vnitra. Proti kodexu sice ministr není, ale přednost podle něj má podle něj mezinárodní právo, jež ukládá záchranu lidských životů na moři.

Delrio poskytl rozhovor listu La Repubblica. „Pravice ze mě v minulých dnech udělala katolíka, který se zastává třetího světa a odmítá 'právo a zákon'," uvedl. „Kodex je iniciativou ministerstva dopravy a vznikl na popud neziskových organizací. Ministerstvo vnitra do něj pak zapracovalo další body, které souvisí s bezpečností," doplnil.

„Mluvíme o záchranných operacích na moři - jež reguluje mezinárodní právo - a ne o kontrolování toku migrace, anebo integrační politice. Od záchrany na moři nelze ustoupit, v této záležitosti nelze postupovat podle vlastní libovůle," zdůraznil Delrio s tím, že s ministrem vnitra Markem Minnitim není ve sporu.

Minniti se ovšem dnes nezúčastnil schůze vlády, což vyvolalo spekulace, že kvůli neshodám v pojetí kodexu zvažuje rezignaci. Za Minnitiho se postavil prezident Sergio Matarella i premiér Paolo Gentiloni.

Témata:  Itálie uprchlíci EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy