Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová atrakce Amsterodamu: Z lodi pro opuštěné kočky se stalo lákadlo pro turisty

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Amsterodam - V samém srdci nizozemské metropole, na kanále poblíž jedné z nejrušnějších obchodních tříd, poskytuje plovoucí útulek útočiště asi padesátce zbloudilých nebo opuštěných koček. V nizozemštině se plavidlu říká De Poezenboot (Kočičí loď).

Z hausbótu na pitoreskním amsterodamském kanále se stala velká turistická atrakce, která přitahuje milovníky koček z celého světa.

Útulek vznikl v roce 1968, když Henriette van Weeldeová získala starý holandský nákladní člun a přetvořila ho v ubytovnu pro kočky. Dnes toto zařízení provozuje asi 20 dobrovolníků a několik pracovníků na částečný úvazek. Denně se tam zastaví zhruba 100 návštěvníků.

"Nejvíce se mi na tom líbí, že potkávám různé lidi z celého světa," řekla agentuře AP manažerka lodi Judith Gobetsová.

Devětasedmdesátiletá Judy Mytonová z kalifornského Palm Springs má kočky ráda. V Amsterodamu byla na týden s rodinou. Návštěva kočičí lodi stála vysoko na seznamu míst, kam je třeba zavítat.

Monica a Tom Buijtendorpovi žijí v nedalekém Zaandamu. Na kočičí lodi se zastaví pokaždé, když jsou v Amsterodamu. Jejich kočku srazilo před rokem auto, střet nepřežila. "Kočičí loď navštěvujeme už několik let, když jsme ve městě. Tentokrát jsme cítili, že nastal čas nějakou kočku adoptovat," řekla Buijtendorpová.

Témata:  lodní doprava kočky Nizozemí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy