Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelský voják nastoupil trest za zabití zraněného palestinského útočníka

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelský voják Elor Azaria, který loni zastřelil na zemi ležícího zraněného palestinského útočníka, dnes nastoupil do vězení. Informovala o tom agentura Reuters.

Azaria, doprovázený k výkonu trestu desítkami svých příznivců, si má odpykat trest 18 měsíců. Tato kauza byla v Izraeli ostře sledovaná a názorově rozdělila izraelskou společnost.

Azaria byl shledán letos v lednu vinným z toho, že loni v březnu v Hebronu zastřelil jednoho ze dvou Palestinců, kteří předtím nožem útočili na izraelské vojáky. Jeden z útočníků byl zastřelen hned a druhý poté, co vážně pobodal jiného izraelského vojáka, zůstal ležet zraněný na zemi. Azaria k němu přistoupil a střelil ho do hlavy. Čin byl natočen telefonem na video.

Podle obžaloby si Azaria počínal v rozporu s předpisy, protože muž v té chvíli již nepředstavoval nebezpečí. Azaria se hájil tím, že jednal v sebeobraně, protože se obával, že útočník má na sobě pás s výbušninou.

Odvolací soud minulý měsíc potvrdil únorový rozsudek 18 měsíců vězení s tím, že "zbytečné zabití člověka, i když se jedná o teroristu, je morálně nepřípustné a je v rozporu s etikou izraelské armády".

Případ Azarii rozdělil izraelskou společnost, mnozí politici, včetně premiéra Benjamina Netanjahua žádali pro vojáka milost. Jiní, například i náčelník generálního štábu armády Gadi Eisenkot, požadovali potrestání. Někteří lidé na sociálních sítích po vynesení rozsudku vyzývali k potrestání soudců, výhrůžky byly adresovány i Eisenkotovi.

Témata:  Izrael Izraelská armáda Palestina

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy