Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Běloruská policie nabídla k prodeji antony, lidé se bouří

Bělorusko
Bělorusko
Foto: Pixabay

Minsk - Pořádný rozruch v sociálních sítích způsobila nabídka minské policie, která k prodeji nabídla mimo jiné nákladní automobily k přepravě vězňů, takzvané antony.

Ty bývají v ulicích běloruské metropole vidět především během nepovolených opozičních demonstrací, například letos v březnu, kdy se s interiérem těchto vozů mohly seznámit stovky zatčených Bělorusů.

"Vězeňská auta, terénní vozy UAZ, hlídková auta Žiguli a další zvláštní dopravní vozidla. Vážná nabídka!" citovala ruská redakce BBC z inzerátu minské dopravní policie. "Odezva na sociálních sítích byla okamžitá. Vězeňský vůz je pro Bělorusy až příliš symbolický vůz," poznamenala.

Vždyť přemisťování dlouhých kolon "antonů" v minských ulicích obvykle znamená, že opozice cosi chystá, a tak lidé raději rychle mizí z míst, kde se demonstrace obvykle odehrávají. A když hudebníci ze symfonického orchestru uviděli u radnice, kde měli koncert, stát obřího "antona", neodolali a seřadili se do fronty, aby se s tímto "atributem ochrany veřejného pořádku" vyfotili. Vězeňský vůz figuruje díky zručnosti místních umělců i na mnoha pohlednicích, parodujících obrazy velkých mistrů.

Žádný div, že nabídka dopravních strážníků zaujala: "Opoziční aktivisté skoro vážně posuzovali, zda antona nekoupí? Aby v něm vozili po Minsku turisty i s nabídkou 'zvláštních služeb', souvisejících s určením vozidla. Aktivistům také radili: kupte si ho pro sebe! Z demonstrací vás v antonech jen odvážejí - teď v nich budete moci i přijet."

Témata:  Bělorusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy