reklama

Chtěl zabít co nejvíce křesťanů a mladistvých a zemřít jako mučedník, uvedla s odvoláním na přiznání šestadvacetiletého Ahmada A. německá média Süddeutsche Zeitung, NDR a WDR.

Palestinec, který v Německu nedostal azyl, ale nemohl se kvůli chybějícím dokladům vrátit do vlasti, uvedl, že se už od roku 2014 zabýval ideologií takzvaného Islámského státu, i když čin prý nakonec nespáchal v jeho jménu. Vyšetřovatelé zatím nemají důkazy o tom, že by byl s touto teroristickou organizací skutečně v kontaktu. Kontakty zřejmě neměl ani na hamburské salafisty.

Protože chtěl při činu zabít co nejvíce lidí, zvažoval Ahmad A., že zaútočí kamionem po vzoru berlínského atentátníka, který v prosinci na vánočním trhu v německé metropoli zabil 12 lidí a další desítky zranil. Nakonec se ale spontánně rozhodl, že použije nůž, který si vzal v jednom z hamburských obchodů těsně před útokem.

K rozhodnutí zaútočit podle Ahmada A. přispěla i jeho návštěva mešity v den útoku, kde ho podle jeho slov rozrušily informace o střetech mezi muslimy a židy na Chrámové hoře v Jeruzalémě. V přiznání mladý muž také vyjádřil lítost nad tím, že se mu nepodařilo zabít více lidí.